Tervetuloa Laitisten Sukuseuran kotisivuille!

Näiltä sivuilta löydät monipuolisesti tietoa Laitisten Sukuseurasta, sukuseuran historiasta, ajankohtaisista asioista, sukuhaaroista sekä sukujulkaisuista ja myyntituotteista. Myös sukuseuran hallituksen jäsenet löytyvät näiltä sivuilta.

Toivotamme mukaan toimintaamme kaikki uudet ja vanhat!

Sukuseuramme kokoontuu kolmen vuoden välein sukukokouksiin. Myös välivuosina pyrimme mahdollisuuksien mukaan järjestämään tapaamisia. Seuraavan kerran kokoonnuimme sukukokoukseen kesällä 2024 Leppävirralla Sport & Spa Hotel Vesileppiksessä. Kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään 17.–18.8.2024. Tarkemmin tapahtumasta Laitiset-lehden sähköisessä sukutapahtumanumerossa.

Ilmoittautumiset ruokailuihin ja Valamon retkelle 31.7. mennessä joko sähköpostilla laitistensukuseura@gmail.com, sähköisella lomakkeella http://www.laitistensukuseura.fi/lomake.html?id=45430 tai Jouni Kakkoselle puhelimitse 040 567 0407. Ilmoittautuneille lähetetään sähköpostitse laskut elokuun alkupuolella. Majoitusvaraukset tehdään suoraan Vesileppikseen, ks. tiedot alempaa. Tietoja tapahtumasta myös tapahtumasivulla.


Tunnelmia edellisestä sukutapahtumasta Hotelli Heimarissa on täällä, kuva-albumissa Sukutapahtuma 2021 Heimari sekä sukuseuran Youtube-kanavalla on väläyksiä sukujuhlasta videoina.

Laitinen on yleinen sukunimi Suomessa. Keväällä 2020 se oli sukunimenä vajaalla 13 000 henkilöllä (ks. taulukko alla). Tällä määrällä se oli Suomen 22. yleisin sukunimi helmikuun alussa 2020. Lisäksi tulevat Laitiaiset. Huhtikuussa 2002 heitä oli 103, joista vähän yli puolet oli naisia. Laitiainen on etenkin vanhaan aikaan käytetty rinnakkaismuoto sukunimestä Laitinen.

Julkaisemme Laitiset-lehteä, joka ilmestyy kerran vuodessa joulun alla. Sukukokousvuosina lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa – kesäkuussa ja joulukuussa. Lehti on jäsenmaksuun kuuluva jäsenetu.
Lähde: Digi- ja väestötietoviraston nimipalvelu.

Osa Laitisista on vanhaa perua sukunimikäytäntöjen alettua itäisessä Suomessa keskiajalla. Osalle nimi on suhteellisen tuore, osalle läntisen nimikäytännön aluella olevista Laitisista se voi olla jopa vasta 1900-luvun alun perua. Myös nimenmuutoksissa 1900-luvulla on nimeä on otettu jonkin verran sukunimeksi. Läntisellä alueellakin nimellä voi olla pitkä historia, jos se on syntynyt Laitila-nimisen talon pohjalta.

Sukuseura on julkaissut tai osallistunut erinäisten sukukirjojen julkaisuun. Meillä on myynnissä mukava valikoima sukutuotteita. Sukuvaakunamuki ja -lautanen ovat uusimmat tuotteet valikoimassa. Näiden tuotot käytämme geneettiseen sukututkimukseen.

Sukuseurallamme on oma vaakuna, jonka ovat suunnitelleet Reijo Helläkoski ja Kimmo Kara vuonna 1991. Se
on myös Suomen Heraldisen Seuran vaakunarekisterissä. Vaakunan aiheet kuvaavat suvun historiaa: rangat viittaavat kaskeamiseen, verkko viittaa käestysverkolla kalastamiseen ja peuransarvet metsästykseen. Kypärää koristava yhdistelmäkuvio on leppävirtalaisen lautamies Pekka Laitisen puumerkki 1600-luvun alkupuolelta. Vaakunan värit ovat suvun alkukodin Karjalan ja Savon värit. Vaakunan lisäksi Laitisten suvulle on sävelletty kunniamarssi.

Laitisten Sukuseura on myös Facebookissa omalla sivustollaan. Facebookissa on myös oma keskusteluryhmänsä Laitiset ja Laitisten sukuiset. Ryhmän jäseneksi voi liittyä kuka tahansa Laitisten sukutaustaa omaava Facebook-tunnuksen haltija. Uutta! Sukuseuramme on nyt myös YouTubessa omalla kanavallaan.

Testaa lukutaitoasi

Ennen vanhaan Suomessa oli käytössä erilainen käsiala kuin se, jota me olemme koulussa oppineet. Puhumattakaan näistä sukupolvista, joille ei enää opeteta kaunokirjoitusta.

Kyse on saksalaisesta käsialasta, jossa osa kirjaimista on samannäköisiä kuin oppimassamme kaunokirjoituksessa, mutta osa on hyvin paljon erilaisia. Lisäksi osa kirjaimista harhauttaa kuvittelemaan nykykirjainta, mutta kyseessä onkin aivan eri kirjain.

Laitinen on suhteellisen helppo nimi tunnistaa, vaikka se on kirjoitettu saksalaisella käsialalla.

Testaa taitosi, löydätkö missä Laitinen luuraa ja mikä on hänen etunimensä.