Kangasniemen–Hankasalmen sukuhaara

Kangasniemen–Hankasalmen sukuhaara on toinen suurista Laitisten savokarjalaisista sukuhaaroista. Oikeastaan nimen pitäisi olla Kangasniemen sukuhaara, sillä tämän sukuhaaran 1500-luvun pesäpaikat sijaitsevat nykyisen Kangasniemen alueella.

Tosin varhaisemmilla vuosisadoilla tilanne on ollut hieman erilainen, sillä yksi Laitisten asuttamista kylistä on Ohensalo, josta osa on kuulunut hallinnollisesti Mikkelin pitäjän Hirvensalmen kappeliin ja osa Sysmän, sittemmin Hartolaan ja Joutsaan ennen kuin 1800-luvulla kylä siirrettiin lopullisesti Kangasniemeen.

Lisäksi Hankasalmella Laitiset ovat kansoittaneet etenkin pitäjän lounaista kolkkaa, joka kuului aina 1860- ja 1870-luvuille saakka Kangasniemen pitäjään ja seurakuntaan. Vasta sen jälkeen Halttulasta, Heijalasta, Kovalanmäestä ja Väärälästä – kaikissa näissä on ollut runsaasti Laitisia – tuli osa Hankasalmea. Kuitenkin nimitys Kangasniemen–Hankasalmen Laitiset on jo niin vakiintunut, jotta käytettäköön sitä yhä jatkossakin.

Sukuhaarasta on tehty kaksi julkaisua: Kangasniemen–Hankasalmen Laitisten sukupuu ja Kangasniemen–Hankasalmen Laitisten sukukirja I.

Kevään ja kesän aikana tälle sivulle on tulossa lisää aineistoa.